February 12, 2018

Please reload

Recent Posts

SYARIKAT SDN BHD YANG TIDAK AKTIF akan denda RM1400 kepada Syarikat & RM4400 setahun bagi setiap Pengarah Syarikat Sdn Bhd sekiranya tidak menghantar...

February 2, 2018

1/1
Please reload

Featured Posts

Anda Pernah Tahu Tak Cerita Tentang Penubuhan FACEBOOK ? - Hasil kerjasama studentC

February 14, 2018

Tahukah nama asal Facebook adalah Thefacebook ?  

Pada tahun awal penubuhan facebook, nama sebenarnya adalah "thefacebook" . Pada waktu itu friendster & myspace masih popular sehingga Mark Zuckerberg juga mempunyai akaun friendster. 

 

Permulaanya, thefacebook adalah web brouser dashboard utk aktiviti2 student2 universiti . Hasil dari dashboard tersebut menyebabkan ianya menular dari Universiti Havard hingga ke semua universiti sekitarnya. 

 

 

 

Pernah tahu tak cerita tentang penubuhan FACEBOOK ?

 

Apabila Mark Zuckerberg, Founder of Facebook bawa 5 orang kawan beliau untuk berbincang mengenai mewujudkan Facebook. Tetapi hanya ada 2 kawan yang datang untuk mendengar. Dan sekarang kedua-dua orang tersebut juga adalah billionaire dengan profit 6.5 Billion dan 3.4 Billion. Iaitu Dustin Moskovitz dan Eduardo Saverin. 3 lagi kawan beliau yang tidak datang pada masa itu sekarang bekerja di syarikat beliau.

 

 

 

 

MORAL:
Apabila seseorang tawarkan anda peluang perniagaan yang belum wujud di pasaran, Ambil saja walaupun anda masih belum faham dan belum nampak. Kerana peluang untuk jadi pioneer bukan datang berkali2. "Fikir dulu la" dan "nanti la" akan buatkan anda kerugian besar kerana buang masa terlalu lama sepanjang anda memikirkan peluang tersebut.

 

Peluang bukan datang berkali2. Suatu hari nanti, apabila anda berjaya, anda akan berterima kasih pada diri anda kerana melakukan keputusan yang betul. 
Seperti apa yang berlaku kepada 2 orang kawan Mark Zuckerberg.

 

Jadi bertindaklah sekarang! Jangan tunggu sehingga peluang tu dah dikaut semua orang keliling kita then baru kita nk rebut!

Orang yang bijak akan bertindak setapak di hadapan apa yang org lain nampak... Believe to see LEBIH HEBAT dari see to believe!

 

[iklan]

 

Please reload

Follow Us

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload